Bahan2 (6 orang)
500gm daging lembu cincang (Daging Lembu Ramly)
200ml susu penuh krim (Dutch Lady)
1 Tin besar / 350ml Tomato puri (Du Chef)
1 Tin cendawan butang ~ dihiris
1 kiub stok daging lembu (optional)
2 labu bawang besar ~ didadu halus
2 ulas bawang putih ~ dicincang halus
1 batang carot ~ didadu halus
1 biji capsicum ~ didadu halus
1/2 sudu teh herba italian mixed herbs
2 sudu besar buttercup
500gram spagetti ~ sepeket (san remo brand)
Penyediaan spagetti
Rebuskan 1 liter air dalam periuk, masukkan 1 sudu teh garam, setelah mendidih masukkan spagetti dan sedikit minyak masak bagi mengelakkan pasta melekat. Setelah 5 minit, angkat dan toskan spagetti.
Penyediaan Sos Bolognese
Panaskan periuk dan masukkan buttercup dan kacau sehingga cair. Setelah panas masukkan bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga bawang sedikit layu.
Masukkan daging cincang.
Gaulkan daging bersama bawang dengan api kuat. Kacau selalu.
Goreng daging cincang sehingga daging keperangan sehingga air daging sejat sedikit.
Masukkan susu dan kacau sehingga susu mendidih.
Bila susu telah diserap oleh daging dan kelihatan sedikit kering, baru masukkan tomato puri dan tomato segar. Kacau sebentar.
Kacau sos sambil lenyekkan tomato sehingga hancur.
Sukat 2 tin air dengan menggunakan bekas tomato dan masukkan ke dalam masakan.
Masukkan karot, capsicum dan cendawan butang.
Masukkan herba, kiub (sekira digunakan), garam dan gula secukup rasa.
Kacau sedikit dan biarkan renih selama 5 minit.
Perlahankan api dan renihkan sos sehingga pekat.
Sekiranya ingin pekat renihkan sehingga 1 hingga 2 jam.
Siap dan boleh dihidangankan.
No comments:
Post a Comment