Bahan2 (6 orang)
500gm daging lembu cincang (Daging Lembu Ramly)
200ml susu penuh krim (Dutch Lady)
1 Tin besar / 350ml Tomato puri (Du Chef)
1 Tin cendawan butang ~ dihiris
1 kiub stok daging lembu (optional)
2 Tin sup cendawan (Campbell)
500gm daging lembu cincang (Daging Lembu Ramly)
200ml susu penuh krim (Dutch Lady)
1 Tin besar / 350ml Tomato puri (Du Chef)
1 Tin cendawan butang ~ dihiris
1 kiub stok daging lembu (optional)
2 Tin sup cendawan (Campbell)
2 labu bawang besar ~ didadu halus
2 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 ulas bawang putih ~ dicincang halus
8 biji cili kering ~ direbus, toskan dan dikisar halus
1 batang carot ~ didadu halus
1 biji capsicum ~ didadu halus
1/2 sudu teh herba italian mixed herbs
2 sudu besar buttercup
500gram lasagna~ sepeket (san remo brand)
1 batang carot ~ didadu halus
1 biji capsicum ~ didadu halus
1/2 sudu teh herba italian mixed herbs
2 sudu besar buttercup
500gram lasagna~ sepeket (san remo brand)
3kpg Cheese Cheddar
1 paket Mozarella Chesse
1 paket Mozarella Chesse
Penyediaan Sos Lasagna
Bahan A
Panaskan periuk dan masukkan buttercup dan kacau sehingga cair. Setelah butter
berbuih masukkan bawang putih dan bawang besar. Tumis sehingga bawang sedikit
layu.
Masukkan cili kering dan masak sehingga pecah minyak.
Masukkan cili kering dan masak sehingga pecah minyak.
Dalam periuk lain masukkan sedikit buttercup.
Setelah panas masukkan daging cincang ke dalam periuk .
Goreng daging cincang sehingga warna keperangan dan air dari daging sejat sedikit.
Masukkan susu dan kacau sehingga susu mendidih.
Goreng daging cincang sehingga warna keperangan dan air dari daging sejat sedikit.
Masukkan susu dan kacau sehingga susu mendidih.
Bila susu telah diserap oleh daging dan kelihatan sedikit kering,
Baru masukkan Bahan A tadi ke dalam periuk, dituruti tomato puri dan
tomato segar.
Kacau sos sambil lenyekkan tomato sehingga hancur.
Sukat 2 tin air dengan menggunakan bekas tomato dan masukkan ke dalam periuk.
Masukkan karot, capsicum dan cendawan butang.
Masukkan herba, kiub (sekira digunakan), garam dan gula secukup rasa.
Kacau sedikit dan biarkan api kuat selama 7 minit.
Perlahankan api dan renihkan sos sehingga pekat.
Sukat 2 tin air dengan menggunakan bekas tomato dan masukkan ke dalam periuk.
Masukkan karot, capsicum dan cendawan butang.
Masukkan herba, kiub (sekira digunakan), garam dan gula secukup rasa.
Kacau sedikit dan biarkan api kuat selama 7 minit.
Perlahankan api dan renihkan sos sehingga pekat.
Penyediaan Sup Cendawan
Panaskan sup cendawan dan masukkan 1 tin air
mengikut bekas cendawan tadi.
Setelah pekat masukkan chesse cheddar dan
masak sebentar.
Letakkan aluminum foil mengikut bekas acuan Loyang.
Masukkan lapisan sos lasagna secara nipis
sahaja.
Susun kepingan lasagna di atas sos daging
tadi. Tutup dengan sekata.
Masukkan lapisan sup cendawan secara nipis
sahaja.
Dan seterusnya selang seli mengikut citarasa
tapi jangan terlalu tinggi.
Akhiri dengan sos lasagna dan taburkan hirisan
chesse mozzarella .
Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar selama
25 – 30 minit.
No comments:
Post a Comment